In mijn workshops krijg ik vaak te horen dat de haaksteken uiteindelijk wel lukken, maar het patroon lezen?, dat is andere koek

Wat betekenen de zinnen, wat zijn nou al die tekens in een patroon? Bij de zin haak 2v in elke 2e vaste kunnen er een aantal vragen opkomen: Haak ik dan alleen in de 2de steek? Wat doe je dan in die andere steken? Hoe meerder ik dan in deze toer?

Op deze vragen en meer geef ik antwoord in deze blog.


Wat bedoelt men met de tekst op de onderstaande foto?

haak 2v in elke vaste, deel van haakpatroon

Toer 2:
Haak 2v in elke v (12) = Haak 2 vaste in elke vaste van de vorige toer en eindig deze toer met in het totaal 12 steken

Je bent aangekomen bij toer 2. Deze zin staat vaak in een patroon voor beestjes/amigurumi of andere haakpatronen die in het rond worden gehaakt. 

de 12 steken na toer 2

Bij toer 2 is het dan de bedoeling dat je in elke vaste van de vorige toer twee vaste haakt, dan verdubbelen het aantal steken naar totaal 12 steken (12 v-tjes zijn er dan te tellen bovenop het werk, zie foto met de getallen hiernaast).

TIP: markeer de eerste steek met een steekmarkeerder of laat een andere kleur draad mee lopen om te markeren wat de eerste steek was. (zie foto’s links)


Toer 3:
Haak 2v in elke 2e vaste (18) = haak in alle oneven steken 1 vaste en haak in elke even steek 2 vaste; aan het einde van de toer zijn er 18 steken

Bij Toer 3 staat dan iets geks “haak 2v in elke 2e vaste”, maar wat is dan de bedoeling in die andere steken
In alle andere steken wordt gewoon 1 vaste gehaakt.

Het rondje moet steeds groter worden en daarvoor moet er gemeerderd worden met de steken, maar wanneer dit elke steek gebeurd gaat het rondje heel erg bobbelen. Dat is de reden waarom men niet in elke steek 2 vaste haakt.

In deze toer 3, gaat het dus steeds om en om. Eerst een steek met maar 1 vaste en daarna een steek met daarin 2 vaste op dezelfde plek en dit wordt de hele toer herhaalt. Op deze manier zijn de 12 steken van toer 2 nu verandert naar 18 steken aan het einde van toer 3.

Wat is het getal tussen de haakjes bij een haakpatroon?

Het getal is het aantal steken aan het einde van de toer. Per toer is het handig om te controleren/te tellen of je nog goed zit, zeker als je nog niet zo lang bezig bent met het haken in het rond. 

Wil je deze en meer tips en uitleg ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Zin om te starten met een leuk haakpakket? Hieronder staan enkele van onze beschikbare pakketten.

Heb je al een prachtig patroon en zoek je bijpassend garen?

Onze producten zijn gesorteerd op type garen: Bijvoorbeeld alle 100% acryl garen staan bij elkaar en alle 100% katoen garen. Erachter staat de pendikte, zodat je gelijk het garen heeft wat past bij het patroon.