Welk garen is het beste voor een babydeken?

Om gelijk met de deur in huis te vallen, het beste garen om te gebruiken voor een pasgeboren baby is gemerceriseerd katoen garen of 100% wol.  

Ik ga hieronder uitleggen waarom dit het geval is, maar ook welke alternatieven er zijn.  

wafelsteek wiegen deken mint beige ivoor
wiegendeken katoen durable in regenboog kleuren - geschikt garen voor een babydeken

Waarom gemerceriseerd katoengaren het beste voor een baby is?

Een baby sabelt op alles, zo ontdekken ze de wereld. Welke structuren en vormen zijn er allemaal? Om dit ontdekken zo veilig mogelijk te houden is het noodzakelijk om producten te kiezen die niet pluizen. Je wilt geen vezels die in de mond blijven hangen en waar ze in kunnen stikken. 

Katoen garen is een natuurlijk product en een in gesponnen variant weinig pluist. Voordeel van gemerceriseerd katoen is dat het extra bewerkt is, zodat de vezels nog sterker zijn, niet pluizen en wasbaar zijn tot 60 graden. Om deze reden ook ideaal voor knuffels die vaak worden gebruikt en je af en toe in de wasmachine wilt gooien. 

Wil je meer weten over gemerceriseerd katoen?, lees mijn blog over dit onderwerp. 

Maar is deze bewerkte katoen soort het enige wat gebruikt kan worden?

Voor een babydeken, zoals maxi cosy, weigen of ledikant deken zijn meer opties, maar wel met een aanpassing.

ledikant deken van acryl garen Populair en ekofil grijs wit you are loved deken

Is acryl garen geschikt voor een babydeken?

Zoals hierboven staat is dit niet mijn eerste advies, maar het kan wel. Gebruik dan alleen een dun katoenen laken onder de deken en vouw het aan de bovenkant een centimeter of 10 om. Zodat de baby niet op het handgemaakte deken kan sabbelen. Voordeel van acryl garen is dat het veel sneller warm aanvoelt. Daarnaast is acrylgaren voordeliger in prijs dan katoen. 

Het ledikant deken op de stoel is 90 x 120cm en gemaakt van 6 bollen Populair grijs, 1 bol Populair wit en 1 bol Ekofil zwart/wit. Het patroon is van Natasja van Liefdewol

Alternatief voor katoen garen

Goed alternatief van katoen garen is een mengsel van katoen met acryl. Dit garen is sterker dan 100% acrylgaren. Qua warmtegevoel zit het tussen katoen en acryl in, het blijft niet koel en het wordt niet te warm. 

Mijn persoonlijke favorieten zijn de Durable Cosy fine en Cheval blanc Salsa. Deze garens zijn super om mee te werken, omdat je er niet makkelijk insteekt. Ze voelen zacht aan en blijven mooi na het wassen. Voor de ledikantdeken met de Cosy extra fine vind ik ideaal, niet te dik, voelt daardoor niet heel zwaar aan voor de baby, maar wel warm. De foto bovenaan met mint, taupe en ivory is het dekentje van mijn zoons gemaakt in een mooie wafelsteek van de Durable Cosy fine. Deze deken heeft een afmeting van 60 x 80cm en hier zitten 10 bollen in; verhouding 3 – 3 – 4. De 4 bollen is van de kleur waar de rand mee gehaakt is. 

Durable kleurenset Cosy fine groen bruin kleuren - 3 bollen
cosy fine bordeaux roze en faded roze - kleurenset