Wat heb je nodig om knuffels te haken?

Wellicht heb je al enige ervaring met haken, zoals het haken van een dekentje of sjaal. Of misschien heb je wel helemaal geen ervaring met haken, maar zou je het leuk vinden om een project te starten hiermee. Je bent toe aan een nieuw haakproject en wilt graag een knuffel haken voor je kleine of die vriendin die binnenkort moeder wordt. Alleen waar begin je en wat heb je überhaupt nodig om een knuffel te haken?

Een knuffeltje haken lijkt moeilijker dan je denkt en is makkelijk te doen, ook als je een beginner bent. Voor het haken van een knuffel moet je met een aantal dingen rekening houden en in deze blog lees je wat je nodig hebt om knuffels te haken!

Kies het juiste materiaal

Voor het eerst een knuffel haken kan er overweldigend uitzien, door alle vormen en onderdelen. Kies als eerste knuffel, een patroon met niet te veel  losse onderdelen die je later weer aan elkaar moet zetten. Het fijnst is om te starten met een knuffel die in 1 stuk is gehaakt. De vorm ontstaat door het meerdere en minderen van de haaksteken. Voorbeelden van leuke beginners knuffels zijn de Funny haakpakketten Bunny en de Frog en het Durable patroon van Knuffelvos Davey.

Met het haken van een knuffel is het goed om op een aantal dingen te letten, zoals het kiezen van het juiste materiaal garen, haaknaalden en vulling. Om een mooie knuffel te haken is het belangrijk dat de garen, haaknaalden en vulling van kwaliteit zijn. Koop dus niet de eerste beste bol garen, want hierdoor verloopt het haken alleen maar stroef en wordt het resultaat er niet beter op. Een knuffel is het fijnst van katoen, omdat dit sterk is, goed wasbaar en niet pluist. 

Kies mooi garen

Nu horen we je denken: “Oké, welke garen, haaknaalden en vulling moet ik halen?” Wanneer je voor de eerste keer een knuffel haakt is het belangrijk om de goede soort garen te kiezen. Kies bijvoorbeeld niet voor harige of pluizige garen. Zeker met kleine kinderen die wel eens speelgoed in hun mond willen stoppen is het belangrijk dat de knuffel niet pluist. Kies als eerste project niet te veel verschillende kleuren, het wisselen van een bol en een nieuwe kleur kan soms voor extra uitdaging zorgen. Het fijnst is om een lichte kleur te kiezen. Hierdoor zijn de steken goed zichtbaar en kun je ook in de avonduurtjes aan de knuffel werken.
Voor het kiezen van garen bij het haken van een knuffel, kun je het beste gaan voor katoen garen met een pendikte naar jouw keuze. Een goede pendikte om aan te houden is 2,5 – 3 mm. In onze webshop hebben we een breed assortiment van katoen garen in verschillende kleuren en pendiktes. Met de kleurensets zijn heel veel mooie knuffels te maken. 

Kies passende haaknaalden

Na het kiezen van de goede soort garen en pendikte naar wens, kun je ook de haaknaalden hierop kiezen. Als je van jezelf weet dat je een strakker haker bent, kun je er voor kiezen om juist een dikkere haaknaald te gebruiken, zodat het werk niet te strak wordt. Als je een normale of losse haker bent, zou ik de dunnere haaknaald kiezen. Bij een knuffel wil je wel dat de steken dicht op elkaar zitten, zodat de vulling er niet uitkomt, nadat de knuffel af is. 

Naast verschillende soorten garen, zijn bij ons ook verschillende soorten haaknaalden te verkrijgen. Ontdek nu ons ruime assortiment aan toebehoren in onze webshop!

Kies een goede vulling

De vulling in de knuffel moet zacht en wasbaar zijn. De beste vulling hiervoor is panda vulling, deze is namelijk zacht en veert mee. Dit maakt het de perfecte vulling voor knuffels, kussens en poefen. In onze webshop is panda vulling voor 500 gram te verkrijgen en daarbij kun je bij ons ook verschillende haakpakketten voor knuffels vinden.


Wil je dieren, beestjes of baby knuffels maken? Voor elk project vind je bij ons ook een speciaal haakpakket met alles erin zoals een duidelijk beschreven patroon, voldoende bollen garen, accessoires en een haakpatroon.

Welke knuffel ga jij als eerste haken?